Топ Новости

Подметната заклетва во Гевгелискиот Совет

Среда, 17 Ноември 2021

Законска обврска е новоизбраните советници по верификација на мандатот за членови на Совет на општина да поднесат свечена заклетва дека ќе работат чесно и одговорно за доброто на граѓаните од општината и истата да ја потпишат и приложат до општинските служби.

На првата работна седница на Советот на општина Гевгелија, одржана вчера на 15 ноември, советничката група на СДСМ побара да им бидат доставени на увид свечените заклеттви на советниците за работа согласно Уставот и законите, а за доброто на граѓаните на Општинатa.
По извршениот увид беше констатирано дека до службите на општината се доставени 19 заклетви од кои 18 се во оригинален формат и потпишани свечени заклетви, а една е неисравна, односно доставена е некоја „своја“ верзија од потписникот - советник на Левица.
Советникот Тодор Ристов од СДСМ ја проблематизираше ваквата постапка како „подметнување“ од страна на потписникот и побара да се установи валидноста на неговата партиципација во Советот и право на глас.
На ова се реагираше до секретарот на општината, па одговорот беше дека мандатот на советникот се регулира со верификација на мандатот од страна на верификационата комисија, а заклетвата е личен чин.

Ова е нешто сосема различно од случувањата во Советот на општина Штип каде советниците на ВМРО-ДПМНЕ потпишаа изјави со прецртано уставно име на државата. За ова следуваше инспекција од Министерството за локална самоуправа. Разрешницата се очекува деновиве, со даден рок за регулирање на состојбата од страна на советниците.

Вакво самоволно патешествие надвор од одредбите на Уставот и Законот за локална самоуправа имаше и на свечената седница за верификација на мандатот на новиот советнички состав на општина Богданци. На реакцијата на советникот од Левица дека сака нова заклетва каде ќе стои само Република Макеонија, а не Република Северна Македонија, одговорот од тамошниот секретар на општината беше дека:
- „Ова е согласно Уставот, Законот за локална самоуправа, упатството од Министерсттвото за локална самоуправа. Советникот ако смета дека е ова личен чин може да не ја потише заклетвата, но тоа значи дека може да остане да присуствува на седницата, но нема право на глас“.

Еден Устав, еден Закон за локална самоуправа, едно исто упатство од Министерствотот за локална самоуправа, а различни секретари на општини и административно-правна папазјанија.
Важи ли или не гласот на советникот на Левица даден за 15 точки од дневниот ред на првата работна седница на Советот на општина Гевгелија!?

Одговорот секако го имат инспекторите за локална самоуправа.

 

.

.


ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ:

Саше од Богданци е носител на Светиот крст од водите на Паљурци

Церемонијата на осветување на водите по повод христијанскиот празник Водици

Повеќе

Саше од Богданци, Даниел од Стојаково се носители на Светиот крст

Церемонијата на осветување на водите по повод христијанскиот празник Водици

Повеќе

Иле Илевски го извади Светиот крст од водите на Вардар кај Гевгелија

Трикратниот фрлач по крстот Иле Илевски (31 годишен) од село Давидово, но веќќе

Повеќе

Дејан од Куманово го фати светиот крст во Дојран

Денешниот чин на осветувањето на водите Водици и фрлањето на светиот крст во

Повеќе

Црвениот крст Гевгелија ја започнува сезоната на крводарителски акции за 2022

Највисокиот чин на хуманост на граѓаните- крводарувањето ќе биде цел на првата

Повеќе

Собранието ја избра новата Влада, Ковачевски е премиер

Со 62 гласа „за“, 46 „против“ и без воздржани пратениците во Собранието вечерва

Повеќе

Вори Гевгелија меѓу 100-те најголеми извозници во државата

Компанијата “Вори” од Гевгелија е една од водечките компании во македонската

Повеќе

Донација од Германска Амбасада за ДППД Дојран

Доброволното против пожарно друштво од Дојран доби донација во вид на

Повеќе

Намалeно осветлување на државните патишта поради енергетската криза

Минимален сигурносен обем на осветлување на јавните патишта е дел од одлуката

Повеќе

Василица во гевгелиско - традиција за празникот среде некрстените денови

Денес е Василица, празник среде некрстените денови.
На први јануари по стариот

Повеќе

 
 

 

 
 

Не пропуштајте ...

2014 Сите права задржани © ГевгелијаНет
Не е дозволено превземање на вестите без писмено одобрување.